Kameraovervåkning

kameraovervåkning
Kameraovervåkning, hvorfor investere i det?

Kameraovervåkning er idag et must for alle profesjonelle aktører. Med økt kriminalitet ser vi et økende behov for løsninger der man kan ha gode bilder og opptak av sitt område. Et videoovervåket område kan vise deg live bilder på mobil og nettbrett, og det er enkelt å hente ut klipp av hendelser, samt dele tilgang på farta. Videoovervåkning egner seg for alle som ønsker kontroll over sin eiendom, enten den er stor eller liten.

Dagens kameraovervåkning omfatter så mye mer enn for bare 10 år siden, ettersom vi nå kan tilby blant annet bevegelsesdeteksjon, videoanalyse, imponerende nattsyn og intelligent tracking. Profesjonell kameraovervåkning er en billig forsikring for å sikre dine eiendeler og skape en tryggere hverdag. Kameraer virker preventivt, og bidrar til å redusere sannsynligheten for innbrudd, hærverk, og ran. Folk oppfører seg bedre på film.

Vi i Pro Tech ønsker å bidra til å gjøre din hverdag tryggere og enklere, og leverer derfor det beste overvåkningsutstyret på markedet. Vi hjelper deg dersom det skulle bli noe problemer, og kan bistå under hele prosessen; alt fra prosjektering, montering, og nettverksoppsett, til administrering og henting av opptak.

Hvorfor velge Pro Tech?

Pro Tech AS kan vise ekspertise opparbeidet gjennom mange år i bransjen. Vi har god soliditet, og sikrer garantiansvar. På den måten kan du som kunde være trygg på at du satser på en samarbeidspartner som er stabil, og kan bidra med solid service over mange år.

Uforutsette ting kan skje, og noen ganger må man dykke i arkivene for å ordne opp i en sak. Vi er gode til å levere dokumentasjon, slik at du sitter med full kontroll.

“Jeg har aldri sett så god dokumentasjon på kameraovervåkning noen gang. Har sett det på sterkstrøm og rørlegger [hvor det er lovpålagt], men aldri på svakstrøm og kameraovervåkningsanlegg!”
– Anton Wallin, driftsleder Storo Storsenter

Hvorfor er det viktig med god FDV dokumentasjon?

God dokumentasjon er en meget stor fordel i forhold til nyoppstartede bedrifter som kan forsvinne etter kort tid uten dokumentasjon – hva gjør du hvis et kamera slutter å fungere?

Vi har høy ekspertise på både datainfrastruktur og fysisk montering. Hos oss er det kun medarbeidere som mestrer godt norsk og god engelsk for å hindre misforståelser og sikre god kommunikasjon. Vår in-house monteringsavdeling ser gode løsninger, og har lang erfaring, noe som gjør at vi tenker på alt. Prosjektering, teknisk avdeling og kundesupport er også samlet på ett sted, slik at du ikke trenger å forholde deg til flere aktører. Pro Tech AS gir deg et kvalitetsprodukt som vil vare over mange år, raskt og sikkert!

Hvorfor velge firma med egen intern monteringsavdeling?

Intern monteringsavdeling gjør at du som kunde ikke trenger å forholde deg til flere aktører. Det gjør prosessen enklere for deg. Du har en kontaktperson og montør fra Pro Tech som du kan forholde deg til, samtidig som at vi har kontroll på nøyaktig hva som er blitt gjort hvor, samt dokumentasjon på dette. Dersom noe mot formodning skulle skje med kameraanlegget, vil vi kunne se i våre papirer hvordan anlegget er satt opp. Med innleid montør som, kan det være vanskelig å finne ut hvor kabler, switcher og opptaker står, og dermed få løst en situasjon.

Hvilken smartteknologi bør man velge?

Teknologien i kameraovervåkning blir bedre og bedre for hvert år. Nye løsninger er på fremmarsj, som gjør automatisering og smartteknologi til allemannseie.

– Bevegelsesdeteksjon
Dette er en relativt gammel teknologi som ser etter pikselforandringer i bildet. Blir det plutselige pikselforandringer i bildet starter opptakeren å gjøre opptak. Problemet med denne teknologien er at opptakeren ikke skiller pikselforandringer forårsaket av mennesker fra pikselforandringer forårsaket av f.eks lysforandringer eller trær som blafrer i vinden.

Fordelen med å kun gjøre opptak når det har vært bevegelse i bildet er at hvis det har skjedd noe du ønsker å se tilbake på, slipper å du se gjennom opptak fra hele dagen for å finne ut når hendelsen fant sted, i tillegg til at opptakeren sparer lagringsplass. Kameraovervåkning med bevegelsesdeteksjon gjør at du kan hoppe rett til hendelsen uten å måtte lete. Teknologien fungerer best innendørs og det er en tidsbesparende å komme på jobb mandag morgen og sette seg ned for å se på helgens videoovervåkning. Har det ikke vært noen bevegelser i løpet av helgen så er det minimalt med video å se igjennom.

– Varsling på telefon og nettbrett gjør at du kan få notifikasjon via en app på telefon og nettbrett. På denne måten kan du bli varslet dersom noen befinner seg på området som blir overvåket, om noen krysser en forhåndsinnstilt linje, eller om noen befinner seg inne på et avgrenset område innenfor kameraets bilde.

– Autotracking kan følge gjenstander som mennesker og biler. Dette egner seg godt på for eksempel parkeringsplasser, hvor kameraet da følger mennesker til personens bil, og følger bilen helt til den er ute av synet. På denne måten er man garantert gode opptak av både person og bil fra flere vinkler.

Smartteknologi har også flere funksjoner, deriblant:
– Linjekryssing
– People counting
– Human detection
– License plate recognition (ANPR)
– Object removing
– Gjenglemt baggasje
– Adferdsanalyse / mistenkelig adferd.
– Bevegelsesretning

menneskedeteksjon kameraovervåkning pro tech
Bør man ha trådløst eller kablet kamera?

Pro Tech kan levere løsninger både med trådløse og kablede kameraer. Med trådløse kameraer har du mulighet til å ha enkeltstående kameraer med intern lagring som du kan aksessere via Wi-Fi. Ulempen med trådløse kameraer er at de er mindre stabile, og ikke like sikre. Kameraene i seg selv har begrenset rekkevidde på Wi-Fi, og nettverket er utsatt for jamming. Dersom Wi-Fi signalet skulle bli blokkert, eller at ruteren slutter å fungere, vil ikke du lenger ha noen form for kameraovervåkning. Kameraet må uansett ha tilgang til strøm, noe som kan tilføres via en nettverkskabel.

Dersom du har kameraer som er kablet, vil du kunne tilføre strøm og overføre data på en og samme kabel. Dette er en sikrere løsning, ettersom at lagring skjer på en opptaker på et trygt sted, samt at dersom Wi-Fi-nettverket skulle gå ned, vil kameraene fortsette å filme og gjøre opptak som normalt.

Har jeg lov til å overvåke min private eiendom?

Som privatperson har man full rett til å overvåke egen eiendom og dette faller ikke under datatilsynets lover og regler. Det er uansett en del punkter man må passe på:

1. Ikke overvåke offentlig vei og offentlig område. Det er ikke lov å overvåke offentlig vei men så lenge hovedformålet ikke er å overvåke denne veien eller område og man ikke kan gjenkjenne personer eller biler som ferdes der, så pleier dette å være innenfor hva man har lov til.

2. Ikke overvåke naboens tomt. Det er ikke lov å overvåke naboens tomt. Når man stiller inn kameraene må man ta hensyn til dette.

3. Det er ikke lov å overvåke f.eks leieboeren. Leieboeren har rett til privatliv og denne retten blir krenket hvis man overvåker hybelen der leieboeren oppholder seg.

skilt kameraovervåkning garasje

4. Hvis eiendommen er stor og man ikke har gjerdet inn eiendommen slik at turgåere som går tur i området ikke forstår at de er på privat område, så er det ikke lov til å overvåke uten da å skilte om at området er overvåket. Eksempel på dette er hvis man har en hytte i skogen og filmer turgåere som ferdes i skogen.

5. Publisering av videobevis. Det er ikke lov å publisere videoopptak på f.eks sosiale medier.

Man er ikke lovpålagt å skilte at man har kameraovervåkning og det er heller ikke noen begrensninger på hvor lenge man kan ta vare på videoopptak som privatperson.

Hvor stor lagringsplass bør man ha på opptakeren?

Det første man må få på plass er om man overvåker på privat eller offentlig sted. Dette fordi det gjelder forskjellige lover og regler for hvor lenge man kan lagre videoopptak avhengig av om man overvåker privat eiendom eller offentlig sted. F.eks en butikk eller forretning regnes som et offentlig sted. Er det et offentlig sted har man ikke lov til å lagre opptak lenger enn 7 dager. Er det privat eiendom foreligger det ikke begrensninger på dette.

Kameraene vi leverer er av høy oppløsning. Jo høyere oppløsning jo mer lagringsplass vil kameraet trenge. Vi har egne programmer som regner ut nøyaktig hvor stor lagringsplass man trenger avhengig av antall kameraer, oppløsning på kameraene, kompresjonsteknologi, hvor mye detaljer og bevegelse det er i bildene og antall bilder per sekund. Live video er 25 bilder per sekund.

Tåler kameraet norske temperaturer?

Standardkameraene Pro Tech leverer tåler temperaturer ned til -30℃, og vi kan levere kameraer som fungerer helt nede i -40℃. Våre kameraer vil altså fungere utmerket under norske vinterforhold, og er i tillegg vann- og støvsikkert klassifisert til IP67. Utendørskameraene våre er også støt- og slagsikre, som eliminerer risiko for hærverk eller sabotasje. Det er dermed ikke mulig for utenforstående å demontere kameraanlegget, og dersom noen skulle prøve å sabotere anlegget ved å begrense sikten til kamera, vil opptakeren likevel lagre opptak av sabotørene helt frem til kameraet blir dekket til, slik at du vil kunne identifisere gjerningspersonene.

Vil kameraet kunne se om natten?

Pro Tech leverer alltid kameraer med nattsyn som kan se i mørke. Standardkameraene våre kan filme i et område med 0.01 lux opplysning, mens kameraer med Darkfighter-teknologi vil kunne filme med minimum opplysning helt ned i 0.005 lux. I tillegg benytter kameraene seg av infrarødt lys som er usynlig for menneskeøyet, men som kameraene kan nyttegjøre seg av. På denne måten kan Darkfighter kameraer ikke bare lyse opp et større område i mørket, men også få fargebilder selv utenfor IR-lysets rekkevidde, ettersom det trenger minimalt med lys for å filme.

Vi har også kameraer som er spesielt designet for å takle vanskelige lysforhold, som for eksempel ved kraftig motlys. Dermed vil du kunne få et imponerende bilde, selv om kameraet er plassert innendørs og filmer ut av et bygg.

Kan jeg se på kameraene på nettbrett, mobiltelefon, PC eller MAC?
Når en opptaker er koblet på et nettverk, vil man kunne aksessere live video, opptak, og innstillinger uansett hvor man er i verden. Det finnes gode apper til mobil og nettbrett, samt nettleserløsninger for PC og Mac. På disse plattformene vil kameraanlegget ditt være beskyttet bak en passordbeskyttet innloggingsside, slik at ikke utenforstående har tilgang til kameraovervåkningen på ditt område. Det krever noe datakyndighet for å få et kameraanlegg på nett, noe våre eksperter gjerne bistår med. Våre erfarne teknikere kan koble opptakere til nettverket, samt vedlikeholde nettverkstilgang og utføre support dersom opptakeren faller ned.
Hvilken fasong bør jeg velge på kameraet?

Overvåkningskameraer finnes i flere former og fasonger, og man kan dele inn i to hovedtyper av kameraer; 
 – Fastmonterte kameraer
– Styrbare kameraer.

Fastmontert domekamera:

Når det gjelder fastmonterte kameraer så monterer vi 95% av kameradomer / kuppelkameraer. Kameradomer er å foretreke fordi linsen ligger beskyttet bak et lexanbeskyttende glass. Dette gjør at kameraet er beskyttet mot hærverk og man får ikke sabotert kameraet ved å f.eks vri linsen ut av posisjon. Samtlige kuppelkameraer vi monterer har innebygd IR belysning slik at det filmer med klart bilde om natten. IR lyset er usynlig for menneskeøyet men dette lyset kan kameraet benytte seg av.
Fordelen med domekamera er at det kan være vanskelig å se hvilken vei kameraet peker og man derfor vil gjøre kjeltringer usikre på om de står i siktlinjen til kameraet. Kameraet oppfattes også mer diskrét enn bullettkameraer.

pro tech kameraovervåkning garasje
Fastmontert bullett kamera:

Dette kameraet har form som en geværkule. Dette kameraet brukes primært når man ønsker å filme langs en fasade og er bekymret for gjenskinn fra det innebygde IR lyset på kameraet i linseglasset. Siden disse kameraene har flatt glass så vil refleksjonen være noe mindre enn fra f.eks domekameraer.
Utover dette så har ikke denne konstruksjonsfasongen noen åpenbare fordeler.

Styrbart PTZ kamera:

Siden disse kameraene har pan / tilt og zoom så har man mulighet for å kunne observere personer eller biler på langt hold. Disse kameraene er spesielt populære på kjøpesentre eller steder der det sitter kameraoperatører og følger med til enhver tid. For at kameraene skal virke så diskrét som overhodet mulig, noe som er viktig på f.eks kjøpesentre, så sitter linsen godt beskyttet innenfor glasset av Lexan. Det er da også vanskelig for mistenkelige personer å se hvilken vei kameraet peker.

Styrbart PTZ bullettkamera:

Det finnes ulik grad av styring for disse kameraene, hvor den enkleste og mest brukte er at man kun har justering av zoom. Det leveres unntaksvis en modell hvor man har pan, tilt og zoom på styrbare PTZ bullettkameraer. Grunnen til dette ikke er vanlig er at dette kameraet overhodet ikke er diskrét, og at kameraet ikke er spesielt beskyttet mot hærverk.

Kan Pro Tech montere kameraer over hele landet?

Pro Tech holder til på toppen av Storo Storsenter i Oslo. Vi har Oslo og Østlandet som kjerneområdet, og reiser rundt i hele landet og monterer. Siste store kjøpesenteret vi leverte på var Solsiden kjøpesenter i Trondheim. Vi er best på kameraovervåkning i Oslo og Akershus, og har nylig levert til Stovnersenteret og Ullensaker kommune, i Oslo og Akershus. Vi har lokale samarbeidspartnere rundt omkring i Norge, men kundeserviceavdelingen løser de fleste sakene via fjernsupport / fjernstyring av anleggene.

Vi i Pro Tech er spesialister på montering av kameraovervåkning. Dersom du ønsker å kjøpe overvåkningskameraer uten montering, kan vi anbefale Spyshop.no. Dersom du ønsker timelapse med nettside, kan vi anbefale Timelapsekamera.no. Vi monterer kameraer fra Hikvision, verdens største leverandør av kameraovervåkning

Ta kontakt for en uforpliktende befaring, eller besøk vårt flotte showrom i 4. etasje på Storosenteret i Oslo!